De pensioenproblematiek

Wanneer we de pensioenproblematiek in ogenschouw nemen zien we al snel dat de huidige situatie onhoudbaar is en al enige tijd scheurtjes en barsten vertoond. Want de financiering van de AOW is en blijft een gedrocht. Daar waar fraudeurs worden opgesloten wanneer zij een piramidespel runnen, komt de overheid met haar omslagstelsel weg met dezelfde uitkeringsmethodiek. Bij het omslagstelsel, wat gebruikt wordt voor de AOW uitkeringen, betalen Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar direct voor de AOW uitkering van de 65 plussers. Dit wil zeggen dat er geen opbouw bestaat voor de grote groep betalers.

Ieder jaar dat iemand tussen zijn 15e en 65e levensjaar in Nederland verblijft bouwt hij 2% AOW recht op. Dat wil zeggen dat mensen die Nederland niet verlaten en altijd ingeschreven staan bij een van de Nederlandse gemeenten, een recht van 100% opbouwen. AOW is slechts een basisinkomen. Dit wil zeggen dat het lastig zal zijn hiervan rond te komen. Zeker omdat de inflatie jaar in jaar uit stijgt en dagelijkse uitgaven steeds hoger worden.

Een aanvulling op de AOW is noodzakelijk om de jaren na het 65e goed te leven. Zeker nu de leeftijd waarop de Nederlander zijn AOW kan gaan gebruiken naar 67 jaar lijkt te gaan.

Het werknemerspensioen is een aanvulling op de AOW en zal moeten voorzien in een inkomensaanvulling. Nu de samenleving steeds verder en ingrijpender aan wijzigingen onderhevig is, ZZP-ers en eenmanszaken springen als paddestoelen uit de grond, zal het afsluiten van een persoonlijk pensioen steeds belangrijker worden.

Zelf regelen is het devies. Want overheden en financiële instellingen hebben niet altijd meer de stevige basis als die zij altijd hadden. Als onderdeel van een algeheel pensioen is de AOW, een pensioen en de lijfrentepolis natuurlijk prima. Afhankelijkheid is echter een pijnlijk en lastig begrip aan het worden. Naast de bestaande drie-eenheid die zojuist geopperd is, kan men een eigen spaarpotje opbouwen, bijvoorbeeld door een eigen bedrijf naast de bestaande werkkring te starten, een tweede woning als beleggingspand aan te kopen of te beleggen in aandelen. Het zijn mogelijkheden die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de individuele pensioenproblematiek. Deze website richt zich op de mogelijkheden die bestaan om alternatief pensioen op te bouwen. Onderzoek wat voor u tot de mogelijkheden behoort en neem het heft in eigen handen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: